In Maassluis wordt het huisartsentekort steeds meer gevoeld, waarbij het aantal huisartsen laag ligt in verhouding tot het aantal inwoners. Uit recent onderzoek blijkt dat er slechts één huisarts beschikbaar is voor elke 1792 inwoners, terwijl het landelijk gemiddelde gunstiger is, met één huisarts per 1409 inwoners in vergelijkbare gemeenten.
Opvallend is dat inwoners van Maassluis relatief weinig een beroep doen op hun huisarts. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat zij gemiddeld maar 0,5 keer per jaar een bezoek brengen aan de huisarts, in tegenstelling tot andere gemeenten waar het aantal huisartsbezoeken per jaar hoger ligt.
Het probleem wordt verder verergerd doordat 55 tot 65 procent van de huisartspraktijken in de regio geen nieuwe patiënten accepteert. Hoewel specifieke cijfers voor Maassluis niet beschikbaar zijn, is het duidelijk dat een aanzienlijk deel van de huisartsen in de regio kampen met een patiëntenstop.
De Algemene Rekenkamer heeft het huisartsentekort in Nederland benoemd als 'nijpend'. Bijna 200.000 mensen hebben moeite met het vinden van een huisarts, terwijl meer dan 700.000 personen op zoek zijn naar een nieuwe huisarts om diverse redenen, waaronder ontevredenheid of verhuizing.
De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector zal stijgen van 3 procent vorig jaar naar maar liefst 16 procent in 2034. Dit duidt op een groeiend probleem dat niet kan worden afgedaan als een simpele kwestie van 'verdelingsprobleem'.
Bij spoedgevallen moet een huisarts binnen vijftien minuten ter plaatse kunnen zijn. In Maassluis ligt de gemiddelde aanrijtijd voor een standaard patiënt op vijf minuten, maar er zijn variaties afhankelijk van het postcodegebied.
Met de huidige druk op de huisartsenzorg, met name in Maassluis, is het essentieel dat er gerichte maatregelen worden genomen om het huisartsentekort aan te pakken en de toegang tot zorg te waarborgen voor alle inwoners.